София
02 4373304
Пловдив
032 26 04 61

Екскурзия до Александруполис и о.Самотраки

Оферта номер: Е1201
Вид транспорт: автобус автобус
3 дни / 2 нощувки
Екскурзия до симпатичното гадче Александруполи и разходка из дивите кътчета на о.Самотраки
София - Пловдив - Александруполис - о.Самотраки
Цена от: 255.00 лв.
Дата Цена Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Полезно
САМОТРАКИ МИСТЕРИИ МИТОВЕ И НАСТОЯЩЕ
 
Пътешествието започва от пристанището на Аиександропулис.Островът е част от същия ном Еврос,но на 2 часа и половина път от континента с ферибот.Гларусите следват известно време кораба, но след време и те се отказват. Отвсякъде ни обгръща морето и само слънцето чертае светла диря в тъмната вода. Постепенно очертанията на града изчезват и от сушата се вижда само контурът на планината.
Тогажа се оглеждам наоколо- малки деца тичат по палубата, млади хора се наслаждават на залеза, а в затворената част местните отдавна са заели удобните места и са потънали ж лека дрямка.
Сядам  и започвам да прехвърлям мислено прочетеното и чутото в очакване да го видя….
Островът е с площ 178 кв.км.,планински с най –висока точка 1664м. един от най-високите островни масиви, население по-малко от3000 човека, за които бях чувала, че са особняци, не особено контактни. Името му означава Тракийския Самос и е част от Северните Споради.
Славата му от древността се свързва със светилището на Великите богове и Кабирските мистерии , които са били втори по значимост след Елевзийските.Тук Орфей спира аргонавтите и ги посвещава ,за да измолят благого.вението на боговете на път за Колхида. Според преданията тук Филип и Олимпиада зачеват Александър Македонски. От Самотраки е и статуята на богинята Нике,изложена в Лувъра.
 Когато през 70-та г. пр. н е островът става римска проовинция, запазва автономия от уважение към Кабирските мистерии.
До 1204г. е част от Византия, а след това в ръцете на  Венецианци и Геноезци. През 1457 завладян от Турците.В 1821 г. с началото на гръцката революция турците са изклали почти цялото население на острова (Самотркския холокост).
Ровейки в миналото неусетно приближаваме острова – огромен камък захжърлен насред морската шир.Високи хребети и само на запад и изток по-ниски места. Усещане за могъществото на природата, разбиване на градските стереотипи!
Неминуемо възникват въпроси как хората оцеляват на това отдалечено,каменисто късче земя, с какво се препитават…. Понятия като икономика,промишленост звучат нелепо пред доминиращото присъствие на природата в суровия й девствен вид. И то си е така. На ограничената равнинно-хълмиста площ се отглеждат земеделски култури, кози и се развива еко туризъм.
Приближаваме. Различавам гористите райони пристанището… В една падина скътано между два хълма р сякаш завито с трети се забелязва малко селище. Питам съседите ми какво е това
Оооо Хора!!!! Възторжено отговарят и вече съм заинтригувана и нетърпелива.
Акустираме в Камариотис – не голямо село с не високи сгради.Само църквата се извисява.
Забелязвам,че на малкия пристън  има много хора,което ме озадачава.Оказа се ,че това са хазаите, посрещащи своите гости. Нямаше табели,шум, суетня, а топли прегръдки между обгорели от слънцето домакини и светли,северен тип гости. Явно се виждаха не за първи път.
Трябваше да се досетя – една голяма част от туристите отсядат в частни квартири, други в къмпингите. Хотелите не са много.
Първият мит за студенината на местните жители вече е разбит
 Ден 1- Пловдив – Александруполис
Тръгване от София (срещу допълнително доплащане ) 05:00, Пловдив в 07:00 ч- дом на културата "Борис Христов". – Пристигане в Александруполис и отпътуване с ферибот за о-в Самотраки.  Пристигане на острова.  Настаняване в хотел.  Вечерта ви препоръчваме да опитате морските деликатеси, които предлагат китните ресторантчета на острова. Нощувка.

Ден 2- остров Самотраки
Закуска. Туристическа програма - ще видите останките от древния град, където е намерена и статуята на богинята Нике от Самотраки, изложена на входа на музея Лувъра в Париж. Следва посещение на Археологическия музей, където се намира копието на богинята на победата Нике. Свободно време за обяд. След обяд ще посетим чаровното градче Хора. Традиционното селище, амфитеатралнопостроено през 15ти век по склоновете на планината Саос е обявено за защитено. Тесни калдъръмени улички, двуетажни каменни къщи с керемидени покриви, павирани улички, това е атмосферата на града. Специфичният архитектурен стил е пример на една най-примитивните форми на жилищна единица в Средиземно море. Ще видим историческото кафе в столицата, построено през 1865г., църквата Успение Богородично (1875г.) с ценни икони и черепи на „Пет мъченици на Самотраки“. Ще имаме възможност да видим църквата на Христос – Спасителя, Етнографския музей, традиционната фурна и руините на средновековен замък. Градът привлича вниманието на туристите към магазините, стилните кафенета, баровете, таверните и ресторантите. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3- Самотраки - Александруполис - България
Закуска. Отпътуване с ферибот за Александруполис, Туристическа програма в града – ще видите фара, пристанището, крайбрежната улица, старата част на града - множество от тесни улички с китни работилници, магазини за сувенири, ресторанти и кафенета. Отпътуване за България.
2 нощувки в хотели 3* на остров Самотраки; http://www.samothrakibeach.gr/bu/ или подобен
2 закуски в хотела ;
Транспорт с комфортен автобус;
Екскурзовод на български език.
Фериботни такси
Медицинска застраховка до 65г.


 
Доплащане за тръгване от София при минимум 10 човека - 20 лева в двете посоки ( тръгването ще се осъществи в 4:00 часа от паркинга на стадион Васил Левски ) 
Входни такси за посещаваните туристически обекти;

По желание застраховка „Отмяна на пътуване“.
Медицинска застрахвка за лица над 65г.-6лв.
Доплащане за единична стая - 60 лв.

 
*Цената е валидна при група от поне 40 човека
При по-малка група-доплащане 30лв. на човек

Самотраки е наречен „най-мистериозния“ остров на Гърция и през вековете около него витаят много митове и легенди. На острова можете да се гмуркате, да карате колелета, да практикувате алпинизъм и каньонинг. Това е една уникална средиземноморска дестинация за туристи, които обичат активната почивка.
Гастрономията на острова е особена, защото жителите произвеждат много земеделски и животински продукти. Струва си да опитате маслото и маслините, местните сирена, извара, ксеротити, произведени в малки традиционни магазинчета. Задължително опитайте местния мед, който е необработен. Самотраки не изостава и в областта на сладките – направени са от местни плодове – череша, вишна, дюля, кайсия, диви смокини, дива слива, сладко от орехи. Хлебарските изделия на острова са с над 150-годишна традиция, а истинският специалитет тук е хляб с мая и нахут.Вижте също


Категории оферти
Почивки
Екскурзии
Хотели
Календар
Абонирай се за най-новите оферти на Анатравел