София
02 4373304
Пловдив
032 26 04 61

Ивановски скални църкви Пещерата Орлова Чука – Средновековния град Червен – Ивановски скални църкви – Басарбовски манастир – Русе

Оферта номер: Е1221
Вид транспорт: автобус автобус
2 дни / 1 нощувка
Забележителните Ивановски скални манастири
Пловдив-Шипка-Русе
Цена от: 89.00 лв.
Дата Цена Резервирай
28.04.2018 от 89 лв. Резервирай
26.05.2018 от 89 лв. Резервирай
16.06.2018 от 89 лв. Резервирай
21.07.2018 от 89 лв. Резервирай
25.08.2018 от 89 лв. Резервирай
29.09.2018 от 89 лв. Резервирай
27.10.2018 от 89 лв. Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Полезно
дата: 11.11.2017
Отпътуване в 05.30 ч от Дом на културата "Борис Христов" по маршрут Пловдив – Шипка – Русе. По пътя кратки спирки за почивка.

Посещение на  пещерата „Орлова Чука”- в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.) Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959 г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход.

След това се отправяме се към  руините на най-значимия български Средновековен  град – Крепост през XIV в. – „Червен”. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Крепостта е много добре уредена с множество надписи, които дават представа за отминалите векове тук. Ще пристъпим отвъд масивните зидове, където се открояват части от Болярският Замък и Митрополитската църква. По главната улица все още личат застроените някога, плътно една до друга къщи,  11-те църкви в града и множеството манастири в скалите край него.  Най-внушителна е Кулата – Стражница, на 3 етажа и 12 м височина. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова.

Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви /от 1979 година е включен в списъка на ЮНЕСКО/, накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всичките, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”- чиито красиви стенописи са добре запазени и имат световна известност ”. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви!

Отпътуване за Русе – най – голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотела. Възможност за вечерна разходка по кея – лицето на града, за да се насладите на река Дунав по залез слънце… а след това бихте могли да се отдадете на кулинарни удоволствия в китните ресторанти, предлагащи специалитети от прясна дунавска риба.Нощувка.

 2 ДЕН

Закуска. Туристическа програма в Русе  , където история и истории се крият зад всеки ъгъл  – „Площадът на Свободата” – един от малкото в Европа, в който се  събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; сградите на Русенската Опера, Библиотеката и Историческият музей ; Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа – една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея ; храма „Света Троица” ; Възможност за посещение на Транспортния музей – единствен в България, Регионалния исторически музей, Пантеона на възрожденците, Къщата на Баба Тонка или разходка с корабче по река Дунав- срещу допълнително заплащане.

По обед отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец.  Вярва се,  че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е  обявен за Покровител на румънската столица… Монашеският комплекс е бил подържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук, присъстват също и изображения на ктиторите на църквите – цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични,  издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания…

Отпътуване за град Пловдив и пристигане късно вечерта.
Транспорт с туристически автобус;
Посещение на пещерата “Орлова чука”;
Посещение на крепостта “Червен”;
Посещение на археологическия резерват “Ивановски скални църкви”;
Посещение на “Басарбовски манастир”;
1 нощувка със закуска в хотел в град Русе;
Туристическа програма в Русе;
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
Входните такси на посещаваните туристически обекти;
Възможност за организирана вечеря в Русе;
Медицинска застраховка – 1 лв на ден;
Входни такси за посещаваните обекти:

Ивановските скални църкви : 3лв възрастни/ деца – 1 лв
Пещера Орлова чука – 6 лв възрастни / деца – 3 лв ;
Крепост Червен – 3 лв. за възрастни / деца – 1лв ;
Басарбовски манастир – 4 лв;
Корабче по р. Дунав – 15 лв за възрастни/ 10 лв за деца;

Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това.Вижте също


Категории оферти
Почивки
Екскурзии
Хотели
Календар
Абонирай се за най-новите оферти на Анатравел